Harry Roks (Margraten Nederlands)

Harry Roks uit Margraten Nederlands Limburg:

Provinciale Zege uit Lorris tegen liefst 18.796 duiven..

 roks-harry.jpg

Tekst Colla Alberts©

 

                        We schrijven 4 juni 2011, zeer warm weer met overwegend Oostenwind, dat op deze vlucht uit Lorris alleen de allersterkste duiven “het mooie weer gaan maken” staat al vast als om 6.15 uur het startschot wordt gegeven, de duiven de ruim 400 km richting Nederlands Limburg moeten proberen te meesteren. Iedereen rekende op misschien wel 1200 meter per minuut maar deze snelheid bleek toch nog te hoog gegrepen, de spanning was overal om te snijden, waar o waar en wie o wie zou de Gouden Afdruk maken, de Gouden Palm mogen gaan in ontvangst nemen. Dan even na 12 uur kwam er een duif aanzetten in Margraten, even getalmd maar dan naar binnen, de bekende piep was om 12.04.32 uur, de duif verzorgd en dan meteen naar zijn broer Jo gebeld, “neen, zei Jo er is nog geen duif als je nu draait maak je een goede kans op de eerste gemelde duif” Ziet u het voor u beste lezer, je broer die doodserieus hoopt dat je gaat klokken “maar Jo”, vervolgde Harry, “ik heb om 4 minuten en 32 seconden na 12 uur geklokt”. Dat zijn broer bijna van de stoel viel moge duidelijk zijn. Analyseren wij de uitslag zien we dat het een millimetersprint is geworden want de duif Van Harry en zijn geliefde vrouw Juliëtte bleef met een snelheid van 1.159,926 meter per minuut de tweede net voor die 1.159,796 m/minuut maakte en die nummer 2 was niemand minder dan de bekende combinatie Krakowczijk-Vrolings uit Heerlen.

Harry & Juliëtte hadden 9 duiven meegegeven, hun 3e getekende 2026953-NL 2010 stelde hen niet teleur, won een van de meest besproken vluchten van de laatste jaren, werkelijk over het hele werkgebied van Afdeling Limburg werden vroege duiven geklokt, was je niet bij de eerste 50 waren je duiven WEL aan de start maar gewoon te licht bevonden in deze keiharde “batttle of Lorris”, alleen de ware matadoren van het Luchtruim waren op de afspraak. Liefst 43 Liefhebbers zien we vermeld bij de eerste 51 van de Provinciale uitslag, stuk voor stuk Dames & Heren die gewoon de besten zijn in Limburg daar hoef je de uitslagen maar op na te slaan. De 51e prijsduif haalt nog een snelheid van 1.124,193 m/minuut, beter kan de hardheid van deze vlucht niet aangetoond worden. Bij deze Elitegroep liefst 9 liefhebbers die niet alleen Provinciaal al een of meerdere malen primus waren, neen, deze 9 waren ook al succesvol op Nationaal en zelfs Internationaal niveau. Als je dan, zoals bij Harry Roks gebeurde, deze hele meute je wil kunt opleggen heb je supergoede duiven in een supergoede conditie aan de start gebracht, anders was het absoluut onmogelijk geweest al die kampioenen het nakijken te geven. Beter kan deze overwinning van Harry niet ‘in de verf’ gezet worden.

De vreugde die er heerste in huize Roks is moeilijk maar tegelijkertijd ook super eenvoudig te beschrijven, een ontlading die wellicht vele kilometers ver nog hoorbaar was, met je grote Geluk even geen raad weten, kortom, iedereen die dit al eens heeft mogen meemaken kent exact de gevoelens welke de Familie Roks moest zien een plaats te geven, rillingen over de rug, overslaande stem, stil willen wegkruipen in een eenzaam hoekje van het hok met de duif in je hand, je kust deze voor de zoveelste maal, kortom, een aanslag op zenuwen en gestel maar  WEL  een aanslag die je nooit van je Leven meer zult vergeten. Als je de eerste maal op zulk een superzware vlucht als eerste wordt afgevlagd zou je op dat moment je ergste vijand aan de borst willen drukken, hem of haar zoenen op beide wangen van puur en echt geluk.

Harry zegt hierover het volgende, zijn eigen woorden wil ik u zeker niet onthouden: “op 3 juni kregen we een telefoontje van onze zoon dat we vandaag opa en oma zouden worden, iets later de mededeling dat zij papa en mama & wij dus daadwerkelijk opa en oma waren geworden. Superblij en Geluk wat nog verhoogd werd door het feit dat hun andere schoondochter precies op 3 juni jarig is en .. dat op 4 juni zou vieren”.

Dan de vlucht der vluchten uit Lorris, de zon hoog aan de hemel, noordoosten wind, kortom het decor waard om geschiedenis in te schrijven, het behoeft geen nadere uitleg dat de enorme Feestvreugde door deze absolute knaller nog vele malen werd verhoogd, dan wellen er tranen van puur geluk en emotie, vallen Harry en Juliëtte elkaar liefdevol en duizelig van zoveel Geluk in enkele dagen in de armen, dan ben je toch de gelukkigste Familie op deze Aardbol. Zo ook voelden Harry en zijn Juliëtte het perfect aan, nog aan de vooravond van de lossing hadden ze tegen elkaar gezegd, als het toch morgen eens de eerste prijs mocht zijn in het Samenspel. Het werd de eerste maar dan wel van heel Limburg. Pers en fotografen die deze Doffer van alle kanten wilden fotograferen, deze Ad Schaerlaekens langs Vaderskant en 100% Schaerlaeckens van Moederszijde, een prachtige blauwe doffer met een schitterend oog die dit Meesterwerk afleverde en meteen de naam “Tyler” kreeg net zoals hun kleinzoon, hun huis was met recht en reden “the place to be”. Ook nu, bijna 2 jaar NA deze explosie van Geluk proef je nog dezelfde intense spanning en ontlading, wat een duif die voor eeuwig en altijd is opgenomen in het Gouden Boek waar alleen maar provinciale winnaars een plaats verwerven.

Toen ik het echtpaar Harry & Juliëtte Roks fotografeerde was het natuurlijk met deze duif maar ook met zijn Moeder waarvan Harie Winkens al vaststelde nog voor haar zoon alles en iedereen klopte “dit is een duif zoals er slechts zeer weinig geboren worden”, deze woorden van de Grootmeester uit Itteren werden maanden later opnieuw boven gehaald toen haar zoon inderdaad ook de duiven van Harie Winkens het nakijken gaf”.

Ook Mevrouw Roks heeft haar eigen minihokje en zal zeker qua inzet niet achterblijven bij haar man, hier kan men werkelijk spreken van toewijding en passie, deze zal ook borg staan voor de successen die nog zeker gaan volgen.

Wat is er mooier dan als outsider vanaf de zijlijn de enorme blijdschap en vreugde te mogen optekenen welke de bovenhand neemt en alle negatiefs van de wereld plots klein en onbelangrijk doet lijken, de vreugdesprongen opnieuw beleven, ja toen proefde de Familie Roks het Totale & Ware, Pure Geluk als Familie en .. als duivenliefhebbers.

De verzorging is prima zoals dat ook bij het overgrote deel van de liefhebbers elke dag plaats vindt. Zij voeren hier Matador aan hun duiven zowel Start als Turbo Energie waar ze zeer tevreden over zijn. Elke week worden de duiven “in het bad gedaan” waar dan gewoon Keukenzout en Azijn aan is toegevoegd, “beter en gezonder kan niet” zegt Mevr. Roks. Ook worden de duiven gedruppeld tegen luizen, product dat vele weken hun duiven “vrij van dit ongedierte houdt”. Door zijn werkzaamheden bij de belastingdienst is Harry alleen maar in de gelegenheid om de duiven in de vooravond te laten trainen, hoe graag hij het ook zou willen maar met duivinnen speelt hij niet “daar moet je veel tijd insteken en deze heb ik jammer genoeg niet, spelen met duivinnen betekent veel minder duiven maar nogmaals, ik heb er de tijd niet voor en dan wordt het absoluut een mislukking, dat wil ik mezelf en de duivinnen niet aandoen” zijn ware woorden van Harry. Een van zijn meest trouwe supporters is Gerard Scheepers die nog samen met Harry eitjes had gekocht bij Ad Schaerlaeckens maar door ziekte de duiven van de hand moest doen, deze heeft Harry dan ook overgenomen van zijn vriend en zoals gezegd trouwe “fan”. De week voorafgaande aan de Grote Zege was Gerard er van overtuigd dat een aansprekende prestatie er aan zat te komen “jou weduwnaars gaan als raketten door de lucht, zoiets heb ik zelden gezien” aldus Gerard die precies een week later op zijn wenken werd bediend.  Duivensport op z’n mooist, gewoon met hart en ziel genieten maar ook niet langs de kant blijven staan, dat bewijst Harry door Voorzitter te willen zijn van De Eendracht uit Margraten en Secretaris van Afdeling Limburg. Zijn vrouw is onklopbaar in het verwennen van alle liefhebbers tijdens het inkorven maar zeker ook bij de tweemaandelijkse bijeenkomst van leden in het Clubgebouw gedurende het “vluchtloze tijdperk”. Haar koffie smaakt super, er is altijd een net tafellaken om de sfeer van kameraadschap nog waar nodig te versterken, kortom, een perfecte Gastvrouw.

Merci Harry en Juliëtte, jullie zijn Mensen met het hart op de juiste plaats. Graag wens ik jullie van ganser harte mede namens vele anderen die, ook al hebben ze op deze vlucht de duimen moeten leggen, jullie tweetjes deze zege zo van harte gunnen. Feest ook in de eigen vereniging en zo hoort het ook waar de Voorzitter fantastisch werd gehuldigd en .. waar  ALLE  Leden aanwezig waren ten huize Roks, ook dat is geweldig maar vooral waardevol, samen een glaasje drinken betekent samen genieten en reken er maar op “Genoten hebben ze” in Margraten en … ver daarbuiten.

 

Ja beste vrienden wereldwijd, wat was het heerlijk toeven in Margraten, de sneeuw gaf alles nog een beetje extra allure zo vlak voor de start van het nieuwe seizoen 2013 maar ideaal is natuurlijk heel anders. Ik heb genoten, hoop dat ik iets van dat genot in bovenstaande regels en beide foto’s  heb mogen en kunnen ‘zichtbaar’ maken. Tot volgende week. Colla Alberts©