Hein Brassé uit Vaesrade

Hein Brassé uit Vaesrade – Nuth Nederlands Limburg

Limburgse-, Nationale- & Internationale Grootmeester

Aan de vooravond van hopelijk weer een succesvol seizoen

hein-brasse-uit-vaesrade.jpg

Tekst Colla Alberts©

 

                        Barcelona….!! We schrijven 1992 even na het Middernachtelijk uur, Hein was zich aan het opfrissen om dan snel enkele uurtjes te gaan slapen want de duiven zouden zeker al in de vroege ochtend arriveren, de kansberekening luidde: om 9.00 uur moet je er een in de klok hebben wil je nog meetellen Nationaal. Mia, zijn onafscheidelijke wederhelft en trouwste Fan was nog even buiten toen ze een geluid hoorde op het dak van het duivenhok. “Hein, daar is een duif gevallen op het hok”, Heintje die gekleed was zoals Adam in zijn allerbeste jaren in het Paradijs, liet alles vallen en snelde naar buiten, inderdaad er zat een duif welke op het geroep en gefluit van Hein goed reageerde en vrij snel naar binnen liep. Heintje kreeg bijna een beroerte, “Mia, het is er eentje van Barcelona, mijn ‘144 is thuis”. De klok gepakt, beide gummie ringen geconstateerd evenals het briefje en … meteen gebeld naar Jan Jacobs in Beek, de helaas veel te jong en te vroeg overleden grote steun en toeverlaat van de Limburgse Duivensport, om de duif te melden. “Ben je wel zeker Hein” vroeg Jan “weet je zeker dat het er eentje van Barcelona is”? “Natuurlijk, het is mijn 144 en hij ziet er perfect uit” stamelde Hein. “Nou dan heb je de eerste gemelde duif in Beek, ik bel je zo terug” aldus Jan Jacobs die even later opnieuw Hein aan de telefoon had om hem te vertellen dat er nog nergens een duif was gemeld. Er werd afgesproken om de constatage veilig te stellen zodat er niets meer mis kon gaan. Uiteraard wist in minder dan 30 minuten heel duivenminnend Limburg dat in Vaesrade bij Hein een duif was geklokt van Barcelona, onnodig te zeggen dat er plots overal een enorme activiteit aan de dag, beter gezegd in de nacht, werd gelegd. Oud Barcelona winnaar Jeu Huls uit Maastricht zaliger had zijn auto zelfs op enkele balkjes geplaatst, de motor aangezet en het licht van de koplampen op het hok gericht. U raad het al, nergens kwam nog een duif door maar … toch werd deze super ‘144 “slechts” als tweede geklasseerd, de duif van sportvriend Biemans was vele uren later maar de neutralisatie en de verdere afstand nekten Heintje uiteindelijk om deze Barcelona op zijn reeds rijk gevulde Palmares bij te mogen schrijven. Niettemin blijft hij te boek staan als de man die 48 minuten NA Middernacht een duif thuis had van Barcelona.

Hein was niet alleen een begenadigd duivenliefhebber, ook zijn enorme kwaliteiten als voetballer bleven niet onopgemerkt, bij het Luchtmachtelftal onder leiding van de onlangs overleden Jan Zwartkruis maakte Hein al snel furore, toen MVV dan ook met Zwartkruis contact had kreeg het Bestuur van MVV te horen dat zij bij het Militaire Elftal ene Hein Brassé in het elftal hadden die uit een dorpje 15 km van Maastricht afkomstig was. Een afspraak was snel gemaakt en legendarisch waren de woorden van Hein,” al zetten jullie mij in de goal, te mogen spelen in Stadion De Geusselt met Willy Brokamp, Jo Bonfrere, Jo Toennaer, Piet van Dijk en al die andere toppers is een droom die waarheid wordt”. Heintje werd meteen een geliefde speler bij het publiek want ook een Kees Kist of Coentje Moulijn om Johan Cruyff niet te vergeten moesten hem minstens 4 maal passeren alvorens vrij baan te hebben. Zijn slidings waren legendarisch, toen MVV het veld later opnieuw wilde inzaaien was op de geliefde slidingplek van Hein geen gras te bespeuren, teneinde raad heeft men het veld maar 90 graden gedraaid…!!

Naast het winnen van het Nationaal Kampioenschap Grote Fond + de 1e Nationaal Pau heeft Hein ook liefst 9 Provinciale zeges behaald waarbij het unieke staaltje dat zijn “Armstrong” liet optekenen in 2009 fenomenaal te noemen is, de 10e prijs Provinciaal Limoges tegen 2.814 duiven, de 1e in WeFo Limburg van Cahors met 1.897 duiven, de 1e Provinciaal van Cahors tegen 3.785 duiven, de 1e Provinciaal Bergerac met 5.128 duiven enkele weken later, de winnaar droeg trots het ringnummer 1064488-NL 2007. Onderstaand enkele resultaten, u zult dan pas goed de ongelooflijke sterkte van dit hok zien waar ook in 2012 nog de Eretitel “Keizer van Landgraaf Grote Fond over alle vluchten Middaglossing” met voorsprong werd binnengehaald, opnieuw en voor de zoveelste maal klonk het Limburgs Volkslied, ook het Wilhelmus, ons Nationaal Volkslied werd diverse malen al ter zijner ERE ten gehore gebracht.

Nog steeds is Hein met zijn geliefde, Gastvrije en Charmante Mia overal een graag gezien Duivenliefhebbers echtpaar, altijd goed gehumeurd en altijd bereid om anderen met goede raad bij te staan. Via de onvergetelijke Jantje Slabbers uit Swalmen kreeg hij zijn beroemde “Kleine Donkere” op het hok die meteen Grondlegger werd van een stam duiven zoals zelden eerder gezien, deze Kleine Donkere stierf toen hij 22 jaar was maar drie jaar eerder had hij nog kostbare Jongen gegeven. Een van zijn beroemde Zonen werd “De Brede Grijs”, een doffer die tientalle supergoede duiven heeft geschonken en op 17jarige leeftijd nog prima jongen wist te produceren…!!! Ook ik zelf heb mogen putten uit die rijke bron in Vaesrade net zoals zovelen voor mij maar ook nu nog is hun huis aan de Tulpstraat 4 als een bedevaartsoord, men moet het beleefd hebben om te geloven.

Hein is een man die eenmaal op de praatstoel heeft plaatsgenomen als een spraakwaterval de ene na de andere wijsheid ventileert, hij heeft dan ook zo enorm veel ervaring dat iedereen als het ware aan zijn lippen hangt, vraag Hein en succes verzekerd, zelfs om vleugelpennen weer in te lijmen zoals hij ook deed bij Heintje Van der Heijden die enkele dagen na deze ingreep de 1e Nationaal Pau won, dankzij de hulp dus van Hein Brassé. Ik weet zeker dat ook in 2013 zijn naam weer door de duivenwereld zal gonzen, de aanwezige kwaliteit is zo ontzettend hoog dat men goed  MOET  spelen en … dat doen ze hier in Vaesrade al vanuit de tijd dat hij nog een piepjong soldaatje was.

Hein en Mia Brassé zullen er weer staan daar twijfel ik geen seconde over, tegelijk met de Moedermelk heeft de prille baby Heintje ook de nodige voorraad Bacillen meegezogen uit de Moederborst die van hem een Supergetalenteerd Duiven Liefhebber en Voetballer maakten, iemand die met gemak in het toen als een prima vaste waarde in de Vaderlandse competitie opererende MVV Maastricht een toonaangevende rol speelde, een ideale ploegmaat en … na zovele jaren nog steeds niet vergeten in de Geusselt. Heintje en zijn duiven zullen altijd in een adem genoemd worden, superprestaties behaald waar de meesten slechts van kunnen dromen, werden hier aan de lopende band behaald. Neem gerust eens contact op met Hein als u probleempjes heeft of  eens heerlijk over duiven en voetbal wil praten. Harie, de broer van Hein helpt eveneens elke dag met het verzorgen alsmede met het inbrengen van de klok na de vlucht, ze gaan nu in combinatie vliegen, een dank je wel van Hein & Mia voor alles wat Harie op zijn eigen manier bijdraagt om duivensport op hoog niveau te kunnen blijven uitoefenen.

Vriend sedert zovele jaren, het was weer een genot om bij je te zijn over us-MVVke te klappen en  schitterende en bewezen goede duiven te bewonderen en in de handen te kunnen en mogen houden, jij bent samen met Mia een van die prachtige Limburgse Parels aan het Duivenfirmament. Tot ziens en bedankt weer voor de gezelligheid!

Zijn Palmares heb ik bewust zeer beperkt gehouden anders kon ik met gemak 20 pagina’s  met superuitslagen vullen!!

1e Nationaal Pau

1e Nationaal  Kampioen Grote Fond Middaglossing

1e Marathonkampioen van Limburg

1e Provinciaal Pau

1e Provinciaal Barcelona

1e Provinciaal Cahors

1e Provinciaal Bergerac

1e Provinciaal Montargis

1e ProvinciaalEtampes

1e Provinciaal Bourges

1e Provinciaal Dax

1e Provinciaal Parkestone

2e Nationaal Barcelona

2e West Europese Super Marathon

2e Nationaal Bordeaux Yealings

3e Nationaal Pau

3e Nationaal Bordeaux

3e Internationaal Barcelona

3e Nationaal Bordeaux

4e Nationaal Marseille

5e Nationaal Dax

6e Nationaal Dax

6e Nationaal Bordeaux

7e Nationaal Dax

7e Nationaal Bordeaux

7e Nationaal Marseille

9e Nationaal Bergerac

12e Nationaal Marseille

16e Nationaal Perpignan

16e Nationaal Pau

17e Nationaal Pau

18e Nationaal Marseille

18e Nationaal Bordeaux

20e Nationaal St Vincent

20e Nationaal Dax

23e Nationaal Bordeaux Yearlings

27e Nationaal Barcelona

30e Nationaal Soustons

30e Nationaal Pau

33e Nationaal Dax

33e Nationaal Dax Yearlings

De Internationale uitslagen heb ik op 2 stuks na, niet eens opgenomen, Hein heeft sedert zijn beroemde ’25 die tweemaal de 1e Provinciaal bij de Phoenix vloog uit La Panne en liefst 5 maal bij de beste 5 Provinciaal scoorde, zijn opmars gestaag voortgezet. Later zal ik het Palmares van deze Superkampioen eens geheel kompleet gaan publiceren. Nu kan iedere liefhebber zien dat we hier met een ware Grootmeester te maken hebben.

Onnodig te attenderen dat alleen Fabrice Carlier gebruik mag maken van deze door mij geschreven teksten..! Colla Alberts©