SG Karl-Heinz & Bärbel Kanski

“SG Karl-Heinz & Bärbel Kanski”

“1e Nationaal & 1e Internationaal Agen / Bordeaux Yearlings 27 Juni 2014"

“Waarom Echte Kampioenen steeds opnieuw weer boven komen drijven” 

Fichier hébergé par Archive-Host.com

Tekst en Foto’s Colla Alberts

                        Sedert mijn eerste kennismaking met Karl-Heinz Kanski in het Duitse Eschweiler, is er een fijne vriendschap ontstaan die wij beiden zeer koesteren, we weten wat we aan elkaar hebben als het goed gaat maar ook en dan pas zeker als het wat minder pleegt te gaan. Talloze malen hebben wij elkaar opgezocht, over het leven maar vooral over onze beider hobby: de duivensport gepraat.

“Iedereen” weet toch nog dat Karl-Heinz in 2004 de 1e prijs Nationaal Barcelona vloog, wat goed bleek voor de 4e prijs Internationaal welke gewonnen werd toen door de legendarische combinatie Vrösch – Meijers uit Heerlen welke ik uiteraard toen ook uitgebreid heb gepresenteerd net zoals hun grote vriend en steun de helaas overleden Fons van Ophuizen die we ook nu nog zeer missen, zijn manier van helemaal opgaan in hoe de winnaars zich voelen zien we nu bijna nergens meer terug, doodjammer maar ik hoop dat Fons hierboven zijn trouwe lezerschare van weleer opnieuw prachtige anekdotes zal vertellen, Fons rust in Vrede.

Karl-Heinz had toen zijn hokken op de een soort ‘entresol’ gevestigd in wat in Duitsland ‘Baumschule’ heet maar bij ons een tuiniersbedrijf, een enorme loods met in de kopgevel enkele raampjes waar hij zijn sputnikken aan bevestigd had. Kurkdroog, een overvloed aan frisse lucht en zeer goed geoutilleerde hokken, eigenlijk het ideale ‘doos in een doos’ principe zoals dit al door ‘de oude Belgen’ werd gepropageerd en ook vandaag nog niets van haar waarde heeft verloren.

Dan kwam het moment dat het bedrijf deze ruimte zelf nodig had, hij zocht en vond een stuk weiland idyllisch gelegen in een fijne, rustige wijk aan het eind van een doodlopende straat. Er kamen nieuwe duivenhokken, uitgevoerd zoals hij dat graag wilde alleen, het was en bleef een tuinhok, weg de ideale omgeving maar zie, ook hier was Karl-Heinz in slechts enkele jaren weer helemaal terug aan de top.

Ik herinner me een vraag van mijn vriend de bekende Diplom Tierartz Doctor Werner Anacker uit het Duitse Thüringen, ‘Colla kun jij me eens meenemen naar een liefhebber om duiven van Barcelona aan te zien komen’, wel geen probleem, Werner kwam zoals gebruikelijk bij ons logeren en dan gingen we naar Karl-Heinz die uiteraard al weet had van onze komst, ik stelde hen beiden aan elkaar voor, terwijl ze zich de hand aan het schudden waren zag ik het kleine duivinnetje plots op de klep vallen, mijn woorden “blijf roerloos staan want Karl-Heinz je hebt er een van Barcelona” worden nu nog vaak aangehaald. Duif geklokt en gemeld bij de mensen in Euskirchen die zoveel voor de duivensport betekenen, ‘het is de 8e gemelde’ kreeg hij te horen, wat later goed bleek voor de 32e Nationaal met daarnaast nog enkele vroege duiven. Werner Anacker ‘mijn vriend sedert Adam & Eva’ zeg ik altijd genoot als een klein kind, toen Werner in 2008 zelf de 1e Nationaal Budapest behaalde was ik er natuurlijk ook bij om dit voor eeuwig en altijd op foto vast te leggen.

Werner was en is zeer geïmponeerd door de duiven van Karl-Heinz, “bessere gibt es ja gar nicht” stelt hij keer op keer, geen wonder dat hij dus ook enkele Kanski duiven op zijn hok in Leimbach heeft. Karl-Heinz vertelde me op een dag dat we weer bij zijn duivenhok duiven in de handen namen “Colla, du wahrs tätig im Baugeschäft, kom mal mit, ich woll eine Wohnung kaufen mit Grosser Grundstück, was hälts du davon”, mijn antwoord was duidelijk, dit moet je kopen Karl-Heinz, je kunt het betalen want deze kans krijg je maar eenmaal. Bij de koop van het huis was echter een voorwaarde verbonden, aansluitend op het erf lag een huis dat niet meer dan een ruïne was, wat ze hiervoor vroegen was veel te veel maar het was wel de sleutel om een zeer groot stuk grond te verwerven waar hij de komende vijftig jaar op een fantastische manier de duivensport op zijn manier kan blijven spelen.

Het duivenhok werd opnieuw opgebouwd op de nieuwe plek, het huis opgeknapt en verbouwd, de ruïne omgetoverd met zeer hard werken en elke dag opnieuw de mouwen opstropen tot een Pension met de toepasselijke naam “Billablick” welke verwijst naar een witzwarte koe die monumentaal staat te pronken op het einde van de weg, geplaatst door de oudste bewoners van de Oberstrasse waar hun huis grenst aan een ‘Ehrenfriedhof’ die men in overal in Duitsland kan aantreffen, altijd prima onderhouden overigens.

Hier hebben Karl-Heinz en zijn zeer charmante echtgenote Bärbel hun ware thuis gevonden waar zij de scepter zwaait over het Pension en de gasten. Een heerlijke plek om duiven te houden ware daar niet de momentele hoofdvijand van onze sport ‘Maestro Roofvogel’,  er gaat bijna geen dag voorbij of er sneuvelt weer een duif of komen gewond thuis, niemand heeft bezwaar tegen deze ware Koningen van de Lucht maar wel dat bij bosjes extra jongen worden gefokt, er komen camera’s te hangen bij nesten in woonbuurten waar in mijn jeugd we nog geen kraai bij de huizen zagen komen, Men mag ze niet meer bejagen wat in concreto betekent dat hun aanwas ongezonde vormen heeft aangenomen, het is te hopen dat er ooit weer een Minister komt die deze wildgroei aan banden legt en vergunning geeft om zeker 75% van deze roofvogels te bejagen.

Een lange intro als Proloog maar deze feiten wil ik U vriend lezer niet onthouden om aan te geven en duidelijk te maken dat ‘helemaal opnieuw beginnen’ geen enkel obstakel hoeft te vormen om toch met de prestatiecurve aan te knopen, voor Karl-Heinz is het immers de derde maal en zie, 10 jaar NA zijn spectaculaire 1e Nationaal Bracelona schiet hij NU in 2014 de hoofdvogel af op de vlucht uit Agen om hier meteen ook de 1e Internationaal aan vast te plakken.

Fenomenaal eigenlijk maar ook een dik verdiende beloning voor zijn volhouden, niet bij de pakken neer te gaan zitten maar telkens weer opnieuw de mouwen op te stropen om er nog harder tegen aan te gaan. Als echte Bergische Jung  (Bergisches Land)  weet hij wat knokken is, harder terugkeren dan voorheen, dat laatste is hem dan ook grandioos gelukt.

 

De duiven

In een artikel las Karl-Heinz over de methode die door Youngster en Super Eric Limbourg werd toegepast, deze kruiste immers snelle duiven in tegen de van nature langzamere Zware Fond duiven. Persoonlijk weet ik dat reeds in de jaren rond 1970 – 1971 Jantje Slabbers, mijn allerbeste vriend uit Swalmen en alweer bijna 13 dood, dit ook deed, de beroemde Barcelona-3 duivin van Jan was immers een product van deze wijze van handelen, nog steeds geldt deze duivin als de allerbeste welke ooit 5 x prijs heeft gevlogen van Barcelona en tevens 4 x van Bergerac. Eric Limbourg paste dus met zeer veel succes deze methode toe waar Karl-Heinz, als Ingenieur gewend om met grafieken en tabellen om te gaan, meteen de enorme waarde zag van deze voor hem totaal nieuwe kijk op moderne duivensport, hij begon zeer voorzichtig maar is na zoveel jaren nu helemaal ‘om’ getuige de aankoop van bijvoorbeeld duiven waar de ‘298 Kurt Tulodetzki’ in zit verweven, Deze Kurt had een Elektrozaak, was gehuwd met een meisje uit ons eigenste Limburgse Simpelveld, voor mij is Kurt de allergrootste van zijn generatie gezien ook zijn Neven zeer goed presteren met wat ‘Nonkel Kurt’ hen gegeven heeft. Ook bij Karl-Heinz stroomt het bloed van de ‘298 rijkelijk in bijna al zijn duiven, zorgen ook op andere hokken voor super goede duiven, Karl-Heinz heeft dan ook de kans met beide handen gegrepen om de laatste 8 zonen en dochters van deze ‘298 te bemachtigen, de komende jaren zou het me niet verbazen als er opnieuw duiven van Karl-Heinz de Eretitel ‘Primus Interpares” verwerven zoals er al meerdere op zijn hokken verblijven net zoals bijvoorbeeld bij zijn vriend Hubert Stollenwerk eveneens in Eschweiler woonachtig en ook een zeer succesvol liefhebber.

 

Vanaf HIER  laat ik Karl-Heinz zelf aan het woord 

Graag grijp ik deze unieke kans om mezelf nader voor te stellen, ik ben 52 jaar, heb 43 jaar duiven waar ik tot 1999 alleen het programma speelde, vanaf dat jaar speel ik alleen nog Grote Fond, mijn programmaduiven werden weggedaan waarna ik bij twee Nederlandse liefhebbers duiven ging halen die deze zware omstandigheden goed aankonden. Ik mag zeggen dat vanaf mijn start ik zeer goed heb weten te presteren want de eerste 4 jaren golden als Training- en Testjaren qua spelmethode en verzorging.

Deze fase werd in 2003 afgesloten en in 2004 werd de vlucht uit Cahors mijn eerste als Grote Fondspeler waar ik meteen de 7e Nationaal vloog, dan de 3e Nationaal PAU met als absolute Kroon op het werk de 1e Nationaal & 4e Internationaal uit Barcelona…!! Het vliegseizoen kon ik afsluiten als 2e Nationaal kampioen Grote Fond op de Internationale vluchten en als 3e Primus inter Pares, een droomseizoen.

In 2005 begon ik met Jaarlingen want zoals boven reeds aangehaald verhuisde ik met mijn duiven uit de Tuinderij naar het tuinhok enkele kilometers verder.  Dat de duiven en het nieuwe hok goed waren bleek alras want de 1e Nationaal Bordeaux middaglossing werd gewonnen.

In 2008 kon ik dan (eindelijk..!!) in mijn eigen tuin een definitieve herstart maken maar desondanks deze toch bijzondere omstandigheden kon ik toch zeer snel weer aanknopen met bijzonder goede resultaten zoals u verder kunt lezen, sedert 2011 speel ik samen met mijn Echtgenote, Bärbel,  als zoals wij het hier zeggen Schlaggemeinschaft.

Met deze Internationale overwinning uit AGEN wordt wederom een nieuw Eretitel toegevoegd aan de reeds memorabele lijst die overigens alleen maar de prijzen omvatten welke tot en met de 10e prijs gewonnen werd zo ook met de vele bijzondere Eretitels waar wij terecht trots op zijn.

Steeds weer werd vervolgens geprobeerd door proefparingen de kwaliteit nog hoger te tillen terwijl van vele liefhebbers de dankbetuigingen binnenstromen, hier ben ik zeer blij om want als iemand hier jonge duiven koopt hoop ik dat men er ook goed mee slaagt.

Zoals ook al reeds aangehaald ben ik sedert enkele jaren snelheid gaan inkruisen zoals bijvoorbeeld een Dochter van de Olympiade winnaar 470 van de SG Klement in 2012. Als jaarling was deze Olympiadeduif de beste in de Regio, als tweejarige wederom de beste in de regio maar ook 11e Asduif van Duitsland, in zijn afstamming zien we vele echte Prestatieduiven glanzen.

Voornaamste doel echter om deze duivin te kopen was echter dat in deze snelle duif ook de absolute TOP van de Grote fond verweven was zoals Maurice Delbar en Alois Stichelbaut. Ik mocht er van uitgaan dat hier snelhied & grote fond aanwezig waren wat mij toeliet deze duivin te paren aan mijn Marseille die zonewinnaar was uit de Franse havenstad. Uit deze koppeling werden 1 zoon en 1 dochter geboren welke laatste ik koppelde met een zoon van mijn 2e Asduivin van de Internationale vluchten met prijzen die er zijn mogen, 5e Nat. Perpignan, 10e Nat. Bordeaux, 15e Nat. Barcelona, 37e Nat. Barcelona en zo kan ik nog even verder gaan. We kunnen stellen dat in deze koppeling 25% snelheid is gepaard aan 75% constantheid en de zo noodzakelijke weerstand op de Grote Fond.

Uit deze koppeling is de winnaar AGEN 2014 geboren waar het 1 week voor inkorven ook weer erg schrikken was want de 01012-13-90 maakte kennis met de havik die in een week mij al drie Jaarlingen had gepakt, de ’90 verloor drie staartpennen en mocht dus van geluk spreken, wat zou er gebeurd zijn als dit niet gebeurd zou zijn…!!!

Juist vanwege de vele problemen met de roofvogels worden de duiven van Oktober tot Maart niet buitengelaten, de koppeling van mijn vliegploeg welke bestaat uit 30 oude en 30 jaarling duiven is bij het laatste Maart weekeinde. Zo kunnen alle duiven op dezelfde vlucht ingekorfd worden, waar de indeling van de teams in de winter geschied. Ik streef ernaar om op elke vlucht ervaren duiven plus nieuwelingen mee te geven wat mede ingegeven wordt omdat dit op deze wijze mijn kansen gaaf hou voor de kampioenschappen daar ik slechts over 30 oude duiven kan beschikken.

Alle duiven moeten aan 2 vluchten deelnemen waarbij ik aanteken dat ze aan alle voorafgaande vluchten als training moeten deelnemen met dien verstande dat vanaf 16 dagen voor een Grote Fondvlucht om zodoende volop kracht te verzamelen. Het liefst speel ik alle duiven als zij eieren van circa 10 dagen hebben waar ik de jaarlingen vanaf dit seizoen aan slechts 1 vlucht boven 850 km laat deelnemen want de ervaring heeft mij intussen geleerd dat meer vluchten toch een aanslag op hun prestaties heeft als oude duif.

Medisch laat ik mijn duiven onderzoeken voor het seizoen waarna ik eventuele behandelingen doe met producten van Dr. Henk DeWeerd, uiteraard tegen Paramyxo maar ook tegen pokken volgt de enting via de nek.

Het voer betrek ik van de firma Beyers waar ik zeer tevreden over ben. Bij mij kunnen de duiven kiezen uit het ‘volle bak systeem’ aangelengd met wat extra rode mais waarna ze ook nog wat hennep krijgen voorgezet zodat ze inderdaad kunnen eten wat ze graag willen, of het goed is weet ik niet maar ook vroeger al in De Fondkrant las ik steeds weer dat men gebruik maakte van dit volle bak systeem.

Wegens tijdgebrek ben ik in 1999 overgestapt van het programmaspel naar de Grote Fond waarbij ik gemerkt heb dat in deze discipline het vooral aankomt op:

De Goede duif

De Gezonde duif

De voor deze bepaalde vluchten best gevoerde duif

Voldoende rustperiode inlassen tussen twee vluchten

 

Alle andere factoren spelen een secundaire rol denk ik zoals methode, bijproducten, welke mengelingen en trainingsmethoden.

Het was mij een Eer en genoegen om mijn zegje te kunnen doen zodat iedereen kennis kan nemen van hoe mijn vrouw en ik Duivensport beoefenen, dank u wel en wens allen veel genoegen en succes in onze geliefde sport. Is getekend Karl-Heinz Kanski, Eschweiler.

 

Dat beste vrienden is dus duivensport zoals mijn vrienden Bärbel en Karl-Heinz Kanski samen genieten van Hun, Uw en Mijn sport. Eerlijk en Recht voor de raap hebben zij een mening en verkondigen die ook. Gemeten puur naar hun resultaten zijn er geen 10 liefhebbers in onze Westerse duivenwereld die hun voet naast de hunne kunnen en mogen plaatsen, om dit gegeven met feiten te staven publiceer ik de Top-10 klasseringen in de laatste 10 jaar, meer heeft geen zin want dan heb ik meerdere A4 vellen nodig om dit allemaal te presenteren.

Tot slot geef ik U ook een inzicht hoe zijn goede duivenstam is opgebouwd middels stamkaarten die voor mij het ultieme bewijs vormen dat Karl-Heinz een vakman pursang is om zulk een homogene stam duiven te creëren, hier zien we ook zijn passie, zijn drang om aan goede duiven te komen ongeacht welke offers hij hier voor moet brengen, gezien de grote hoeveelheid tekst zal ik er een vervolg aan geven zodat u in het tweede deel de afstamming tegemoet kunt zien. Mag ik stellen dat we het laatste wapenfeit van hen beiden nog niet gezien hebben?? Ja dat mag ik want hun kweekhok is ook hun waarborg voor de toekomst, een toekomst die ze met een blij gezicht tegemoet zien.

Ik bedank beiden zeer dat ik voor de zoveelste maal hun Gastvrijheid mocht genieten. Uiteraard wens ik hen op deze idyllische plek, dat prachtige stukje grond vlakbij de vrije Natuur nog vele mooie, grote successen maar vooral een Goede Gezondheid toe.

TOP PRESTATIES  behaald door  Bärbel & Karl-Heinz  Kanski

1e Internationaal Agen 2014

1e Nationaal Agen 2014

1e Nationaal Barcelona 2004

1e Regionaal Barcelona 2004

1e Regionaal Barcelona 2008

1e Nationaal Bordeaux 2005

1e Regionaal Bordeaux 2005

1e Regionaal Marseille 2011

2e Nationaal Narbonne 2006

2e Nationaal Marseille 2011

3e Nationaal PAU 2004

3e Nationaal Narbonne 2006

3e Nationaal Bordeaux 2007

3e Regionaal perpignan 2011

3e Regionaal Marseille 2011

3e Regionaal PAU 2004

3e Regionaal Dax 2003

4e Internationaal Barcelona 2004

4e Interprovinciaal Bordeaux 2005

4e Nationaal Narbonne 2006

5e Nationaal Narbonne 2006

5e Nationaal perpignan 2011

6e Nationaal Barcelona 2008

6e Nationaal Irun 2007

6e Nationaal Marseille 2011

6e Regionaal Cahors 2003

6e Regionaal Bordeaux 2008

7e Nationaal Cahors 2004

7e Internationaal Marseille 2011

7e Regionaal Barcelona 2010

7e Regionaal PAU 2014

8e Nationaal Bordeaux 2007

8e Nationaal Tarbes 2010

8e Regionaal Perpignan 2003

8e Regionaal PAU 2013

8e Nationaal PAU 2013

9e Nationaal Narbonne 2006

9e Regionaal Bordeaux 2009

10e Nationaal Irun 2007

10e Nationaal Bordeaux 2009

10e Nationaal Bordeaux 2002

10e Regionaal Bordeaux 2002

 

Voornaamste Kampioenschappen

 

14e EuropaMarathon 2011

24e Internationale Asduif

14e Kampioen Euro Diamond

1e Nationale Marathon 2011

2e Nationale Grote Fond Kampioen 2004

12e Nationale Grote Fond Kampioen 2001

13e Nationale Grote Fond Kampioen 2003

15e Nationale Grote Fond Kampioen 2011

1e Coupe Mediterranée 2011

2e Atlantik Cup 2003

6e Atlantik Cup 2013

5e Coupe Mediterranée 2000

3e Primus inter Pares 2004

3e Gouden Barcelonaduif 2010

2e Asduif Duivinnen 2011

6e Asduif Doffers 2003

9e Asduif Duivinnen 2010

13e Asduif Doffers 2008

Snelste Internationale serie 2 Marseille 2011 (7e & 12e Internat.)

Snelste Nationale serie 2 Pau 2004

Snelste Nationale serie 2 Bordeaux 2007

Snelste Nationale serie 2 Marseille 2011

Snelste Nationale serie 2 Narbonne 2006

Snelste Regionale serie 2 Pau 2003

Snelste regionale serie 2 Marseille 2011

Het behaalde gemiddelde op de Grote Fondvluchten Periode 2001 – 2013 aan 1:4 = 54%.

Bent u het me eens vriend Lezer, dit zijn waanzinnig goede resultaten zodanig dat ik mijn stelling dat zij bij de Westerse TOP-10 behoren zeker niet hoef te nuanceren.

Uw Colla Alberts, 2 Juli 2014